Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi autorul unuia dintre cel mai bine vândute romane din ultimii ani - „Cartea şoaptelor" - este de părere că „un scriitor din România nu poate trăi numai din drepturile de autor". Şi exemplifică cu cifre: „Un autor primeşte 10% din valoarea cărţii din care se scade TVA.
Rămân cam 8 procente din valoarea tirajului, din care se mai plăteşte impozit. Romanul meu «Cartea şoaptelor» a fost un bestseller, poate cea mai vândută carte din utimii ani. La un tiraj de 20.000 de exemplare mi-au revenit 70 eurocenţi pe carte, din care se scad impozitele. Adică undeva între 10 şi 12.000 de euro din tot tirajul. Vă daţi seama că din 1.000 de exemplare, tirajul obişnuit de la noi, nu se poate trăi?!"
„Ca să trăiască decent, un scriitor ar trebui să fie profesor sau jurnalist"
Ca întărire la cele spuse mai sus, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor a adăugat o scurtă statistică. „Piaţa de carte în România este de circa 60 milioane euro, din care lite-ratura română are 20 milioa-ne euro, incluzând autorii de genul lui Vasile Cârlova (secolul XIX - n.red.) până la Dan Sociu. Numai 20 de milioane de euro pentru o piaţă unde se vinde toată cartea românească, Sadoveanu, Eminescu, Bacovia. În contextul acesta s-a dovedit că cetăţeanul român cheltuie pe carte circa 10 eurocenţi pe an pentru toţi scriitorii români, de ieri sau de azi", a mai explicat prim-vicepreşedintele USR.
Însă despre scriitorul Varujan Vosganian se poate spune că se află într-o postură avantajoasă, romanul lui premiat cu trofeul „Cartea anului 2009" a fost tradus şi lansat în Spania şi în Italia, iar anul viitor va fi tradus în suedeză, ebraică şi armeană. Cu toate astea, autorul susţine: „Ca să trăiască decent, un scriitor în România trebuie să mai facă ceva: să fie profesor sau jurnalist".
„Poţi avea un