Italia a reusit sa treaca peste primul obstacol in timpul scurt de cand economistul Mario Monti a fost numit premier, prin vanzarea unor obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro, la un randament confortabil, un test important pentru tara.
Obligatiunile cu termen de maturitate la cinci ani au avut un randament mediu de 6,29 la suta, in crestere fata de nivelul de 5,32 la suta de la ultima vanzare de acest gen, din luna octombrie, dar semnificativ sub nivelul de 7,73 al suta, la care se ajunsese saptamana trecuta.
"Totul este relativ, insa, dupa o saptamana atat de dificila, rezultatele sunt imbucuratoare", a comentat Jan von Gerich, analist sef la Nordea Markets, citat de The Wall Street Journal. "Totusi, cu doar vreo doua saptamani in urma, un asemenea randament la licitatie ar fi parut un dezastru", a adaugat analistului.
Insa Monti trebuie sa depaseasca obstacole mult mai mari, inclusiv stimularea cresterii economice si reducerea datoriilor imense, o manevra care a impins Grecia in recesiune si mai adanca.
O potentiala inchidere a pietei obligatiunilor italiene, a treia din lume ca marime, ar avea consecinte devastatoare. Daca tara nu s-ar putea finanta singura, de pe pietele financiare, la dobanzi convenabile, fondul de salvare al zonei euro ar fi serios pus la incercare.
Desi Italia are un surplus primar, adica are nevoie de imprumuturi doar pentru a-si plati datoriile, rata deficitului sau in produsul intern brut este mult prea ridicata. Daca randamentele cerute de investitori raman ridicate pentru o perioada mai lunga de timp, ar cauza costuri nesustenabile de finantare pentru tara. Fiecare crestere de aproximativ un procent adauga circa 20 de miliarde de euro la datoria anuala.
In plus, noul guvern italian va avea de infrant si obstacole politice, in incercarea de a impune noi masuri d