Ancheta începută în 2005 pentru preţul carburanţilor a fost în sfârşit finalizată, iar rezultatele ei vor fi cunoscute până la finele anului. Consiliul Concurenţei a finalizat ancheta declanşată în urmă cu şase ani pe piaţa carburanţilor, când existau suspiciuni că petroliştii s-au înţeles între ei pentru a majora preţurile.
„Comisia Europeană a trimis săptămâna trecută răspunsul la raportul întocmit de Consiliul Concurenţei. Concluziile nu sunt favorabile companiilor petroliere şi, cel mai probabil, se va lăsa cu amenzi", ne-au declarat surse guvernamentale. Companiile riscă, potrivit legislaţiei din domeniu, să primească amenzi de până la 10% din cifra de afaceri pentru astfel de înţelegeri, dacă se încadrează la capitolul „circumstanţe agravante". „Urmează audierea companiilor şi până la Crăciun vom şti exact rezultatele anchetei", au mai spus sursele citate.
Răspunsul Comisiei este confidenţial
Contactat de „Adevărul", preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că „schimbul de informaţii cu oficialii Comisiei este confidenţial şi nu-l putem face public. Vom face public rezultatul investigaţiei după ce va fi parcursă întreaga procedură". Potrivit paşilor stabiliţi de legislaţie, urmează ca raportul echipei de investigaţie să fie trimis companiilor petroliere, iar reprezentanţii acestora vor fi audiaţi. Echipa de investigaţie poate propune acordarea unor amenzi, dar decizia finală este a plenului Consiliului.
Ce s-a întâmplat la momentul 2005? După privatizarea Petrom, în 2004, piaţa carburanţilor din România a fost liberalizată, adică preţurile nu au mai fost dictate de Guvern. Era pentru prima dată când companiile puteau să vândă carburanţii la preţul pieţei, iar opinia publică a fost extrem de contrariată de faptul că tarifele la pompă din România sunt influenţate de cotaţiile petroliere de la New Yor