Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat că în cadrul unei conferinţe de presă cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului, că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creştere, avertizând că afecţiunea este tot mai des întâlnită şi în rândul copiilor.
Incidenţa diabetului zaharat, în rândul românilor, este de 312 cazuri la suta de mii de locuitori, în creştere faţă de acum 7-8 ani, când era doar de 230. Cele mai afectate judeţe sunt Cluj, Sălaj, Bihor, Sibiu, cu o incidenţă de 480 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar cele mai puţin afectate sunt Giurgiu, Vrancea, Bistriţa Năsăud şi Harghita.
Aproximativ 3,5% din populaţie suferea de diabet zaharat în 2010, fiind înregistraţi 610.00 pacienţi. Potrivit statisticilor de specialitate, un număr de 3% din totalul celor afectaţi cu diabet îl reprezintă copiii. Tot la copii este îngrijorătoare creşterea incidenţei obezităţii, care este în jur de 4%, în timp ce supraponderalii ajung la 12%, a spus ministrul Sănătăţii.
Peste 55% dintre diabetici sunt europeni
Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în prezent aproximativ 346 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat în întreaga lume, iar dintre aceştia 55,2% trăiesc în Europa. Potrivit prognozelor OMS, în următorii 20 de ani acest număr se va dubla.
Prevenţia - cea mai bună măsură de combatere a bolii
Pentru a trata aceşti bolnavi Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat 385 milioane de lei în 2010, iar în 2011 previziunile sunt similare. Este vorba de asigurarea tratamentelor şi a testelor, a precizat ministrul.
Acesta a subliniat importanţa campaniei de educaţie şi prevenţie în diabet care este derulată de specialiştii din Direcţiile de Sănătate Publică, cu accent pe factorii de risc comuni şi pentru bolile cardiovasculare şi pentru afecţiun