Comisarul european Karel de Gucht a spus duminică (13 noiembrie) că țara sa, Belgia, ar putea fi următoarea pe lista de victime a crizei datoriilor din zona euro, după Italia și Grecia, dacă nu formează un guvern cât mai curând posibil, conform EuObserver.
"Italia și Grecia sunt salvate, pentru moment, pentru că vor forma un nou guvern. Cel mai probabil, piețele financiare se vor uita în jur și se vor întreba: Cine urmează? Și cred că Belgia este una dintre posibilele victime," a spus De Gucht într-un interviu acordat unei televiziuni belgiene duminică (13 noiembrie), scrie publicația din Bruxelles EuObserver.
Belgia are una dintre cele mai mari datorii suverane din UE, aproape în proporție egală cu PIB-ul său, ocupând al treilea loc după Grecia și Italia, cele două țări care au fost nevoite să formeze noi guverne în ultimele săptămâni pentru a câștiga din nou credibilitate în fața investitorilor.
În plus, belgienii se confruntă cu o criză politică de mai bine de un an, nereușind să formeze un cabinet din cauza divergențelor dintre partidele zonei francofone, din sudul Belgiei și cele ale părții flamande, din nordul Belgiei. La începutul anului, Belgia a bătut recordul mondial de țară fără guvern - 249 de zile - iar în momentul de față, țara care găzduiește instituțiile europene a ajuns la 517 de zile fără cabinet.
FOTO (jos): Capitala Belgiei, Bruxelles
Comisia Europeană pune presiune pe Belgia să ajungă la un acord politic pentru a stabili bugetul pe următorul an în concordanță cu noile reguli de guvernanță economică ale UE. Conform noilor reguli, țările care încalcă limita pentru deficitul bugetar şi datoria suverană vor fi sancționate automat, pentru a preveni o înrăutăţire a crizei datoriilor. Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri monetare a cerut joi (10 noiembrie) Belgiei să prezinte bugetul național pentru anul