"Douazeci si cinci de membri s-au sinucis pentru ca nu au facut fata saraciei. Toti aveau peste cincizeci de ani. Unii s-au spanzurat, altii s-au aruncat de pe poduri sau cladiri, iar unul si-a dat foc”, povesteste Ljiljana Georgievska despre muncitorii care sunt cunoscuti in Macedonia drept ‘victimele falimentului’.
Georgievska este vice-presedinta asociatiei nationale UNIT care se ocupa de ‘victimele falimentului’ – muncitori care si-au pierdut slujbele pentru ca firmele la care lucrau au dat faliment in urma procesului de privatizare defectuos din Macedonia.
Cei mai multi traiesc in saracie extrema pentru ca nu isi pot gasi de lucru. Multi nu pot nici macar sa iasa la pensie, fie pentru ca nu indeplinesc conditiile pentru a primi o pensie de la stat, fie pentru ca angajatorii au bagat in buzunar contributiile pentru asigurari sociale in loc sa le vireze la bugetul de stat.
Recesiunea si falimentul i-au lovit crunt pe muncitori indiferent de varsta. Rata somajului s-a ridicat la 31 % in 2010, potrivit Biroului de Stat pentru Statistica. In Macedonia perspectivele sunt sumbre mai cu seama pentru muncitorii mai varstnici. Celor peste 50 de ani - care reprezinta o cincime din numarul somerilor – le este cel mai greu sa gaseasca o slujba. Dar nu sunt singurii.
In Balcani exista un numar urias de someri de peste 50 de ani, o intreaga generatie afectata de criza economica generata de razboi, de prabusirea Iugoslaviei si de tranzitia tarilor lor de la socialism la capitalism.
Un raport al ombudsman-ului din Croatia ii descrie pe muncitorii mai varstnici ca pe o ‘specie pe cale de disparitie’, tinand cont ca 40% dintre croatii aflati de mult in somaj au peste 50 de ani.
In intreaga Europa, nu doar in Balcani, pierderea slujbelor cauzata de recesiunea globala a dus la cresterea numarului - si asa semnificativ – al