Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat săptămâna trecută "mica mirare" că nicio bancă germană nu şi-a deschis o sucursală în România. "Am vrea şi o bancă germană, dacă se poate", a spus Băsescu aflat la o conferinţă organizată la sediul din Berlin al gigantului Deutsche Bank, potrivit Mediafax. Oficialii Deutsche Bank nu s-au grăbit să răspundă mirării preşedintelui deşi de ani de zile circulă zvonuri despre intrarea băncii germane pe piaţa locală sub diferite forme, cel mai des prin deschiderea unei platforme de operaţiuni pentru clienţi corporate.
Peter Tils, director executiv pentru Europa Centrală şi de Est la Deustche Bank, s-a aflat în primăvară la Bucureşti, întâlnindu-se cu ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, însă cu toate că este un susţinător constant al proiectului de extindere în România, criza nu i-a mai permis să-l susţină în faţa conducerii băncii. Cea mai mare ocazie ca Deutsche Bank să intre în România "în stil mare" a fost privatizarea BCR la care nemţii au concurat în 2005, însă nu au intrat în finală pentru că nu au vrut să liciteze mai mult şi astfel cea mai mare bancă locală a ajuns la Erste, autorităţile preferând cele 3,75 mld. euro ale austriecilor în locul unei investiţii strategice care să fi crescut interesul Germaniei pentru România.
Băsescu a vorbit la Berlin despre "o tradiţie deosebită" în colaborarea dintre România şi Deutsche Bank, dar în ultimul deceniu aceasta s-a limitat la intermedierea unor emisiuni de euroobligaţiuni şi la finanţarea câtorva proiecte de investiţii izolate, inclusiv în zona imobiliară. Acum Deutsche Bank face parte dintre cei trei manageri angajaţi de Finanţe pentru plasarea emisiunii de obligaţiuni în dolari care ar trebui să aibă loc săptămâna aceasta în SUA. Înainte de criză şi Commerzbank, o altă mare bancă germană, s-a mai uitat la piaţa locală, însă a ezitat să facă o achiziţie, ia