În timp ce Uniunea Europeană, care suferă de lipsă de bani, încearcă să convingă China să contribuie la fondul de salvare european, organizaţii de apărare a drepturilor omului şi disidenţi chinezi avertizează că în aceste fel se va pierde posibilitatea exercitării de presiuni asupra autorităţilor chineze, comentează Reuters, într-o analiză difuzată luni.
În schimbul contribuţiei lor financiare, chinezii vor solicita garanţii pentru banii oferiţi, cum ar fi termeni preferenţiali în acordarea de credite sau alte angajamente în eventualitatea agravării crizei. În plus, China ar putea profita de această ocazie pentru a cere diferite concesii precum acordarea statutului de economie de piaţă sau reducerea restricţiilor pentru importurile de produse din domeniul high-tech provenite din China.
Un împrumut masiv acordat Europei 'ar putea însemna o schimbare majoră în peisajul economic global: consolidarea influenţei economice chineze în detrimentul puterilor actuale, SUA şi Europa', afirma recent Arvind Subramanian, analist la Centrul pentru Dezvoltare Globală (Center for Global Development) de la Washington.
Ideea unei Europe care să ajungă la o înţelegere cu regimul de la Beijing nelinişteşte disidenţii chinezi şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului. 'Să permitem Chinei să-şi pună planurile în aplicare implică un risc politic semnificativ', spune un disident chinez. 'Când dai chinezilor atât de multă putere, ei o vor folosi în felul lor. Nu vor respecta reguli sau coduri', mai adaugă acesta.
Deşi rezervele valutare de 3.000 de miliarde de dolari ale Chinei tentează Europa, birocraţia şi procesul greoi al luării deciziilor din zona euro fac puţin probabile concesii masive faţă de China, mai ales în problema îndelungatului embargou asupra armelor instituit după reprimarea manifestaţiilor din piaţa Tienanmen în an