Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de stat candidat pentru Serbia, dar ţara nu îndeplineşte toate criteriile. Karadzic şi Mladic au fost prinşi, dar normalizarea relaţiilor cu Kosovo nu avansează. Mai mult, Serbia a încălcat drepturile minorităţilor sexuale interzicând parada gay de la Belgrad, deplânge cercetătorul american James Kirchick în revista „Prospect”.
Autorităţile sârbe au invocat temerea că violenţele de la parada de anul trecut, atunci când 5000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a-i proteja pe cei 500 de manifestanţi, se vor repeta. Forţele de ordine n-au făcut atunci faţă extremiştilor, 100 de poliţişti fiind răniţi. Mai mult, s-au înregistrat pagube materiale în valoare de 1,5 milioane de dolari. Preşedintele Boris Tadic s-a şi întâlnit la vremea respectivă cu activişti gay pentru a arăta UE că minorităţile de tot felul sunt respectate şi ascultate în Serbia.
Anul acesta, în luna octombrie, sindicatul poliţiştilor sârbi a dat un comunicat publicităţii împreună cu un grup creştin de dreapta, prin care cerea renunţarea la paradă pentru a preveni expunerea poliţiştilor la violenţă, mai ales în contextul resurgenţei tensiunilor etnice din nordul Kosovo. Argumentul era acela că desfăşurarea a mii de poliţişti pentru a-i proteja pe homosexuali la Belgrad ar slăbi capacitatea de a asigura securitatea sârbilor de la graniţa cu Kosovo. Politicienii de la Belgrad utilizează frecvent problema Kosovo ca pe o scuză pentru a evita abordarea altor probleme sensibile, explică istoricul sârb Dubravka Stojanovic.
„Prin decizia de a interzice marşul homosexualilor, statul a capitulat. Un stat democratic ar trebui să fie capabil să garanteze două ore de securitate cetăţenilor săi”, susţine Goran Miletic, unul dintre organizatorii paradei, citat de Reuters. La rândul său, James Kirchick, cercetător la Foundation for Defens