Mii de oameni s-au adunat sâmbătă seara pe străzile Romei pentru a sărbători împreună demisia fostului premier Silvio Berlusconi, considerat de mulţi vinovatul principal pentru dramatica situaţie financiară în care se află Italia.
„Bufon", „clovn", „gangster", „mafiot", au scandat demonstranţii, fluturând steaguri naţionale şi creând o atmosferă care semăna mai curând cu euforia venită în urma unui triumf al echipei naţionale de fotbal decât cu o schimbare politică. La ora 21, Berlusconi ajungea la palatul prezidenţial, pentru a-i înmâna demisia sa preşedintelui Giorgio Napolitano. Circa 40 de minute mai târziu, preşedintele anunţa că a acceptat demisia premierului, încheind astfel un capitol al politicii italiene care a durat aproape 20 de ani.
O moştenire grea
În cursul zilei de ieri, Napolitano, în vârstă de 86 de ani, a programat nu mai puţin de 19 întâlniri cu reprezentanţi ai diverselor partide, pentru a obţine, până la sfârşitul serii, un consens asupra celui care îi va urma lui Silvio Berlusconi în fruntea guvernului statului. Graba lui Napolitano se datorează dorin-ţei sale de a avea un guvern nou înainte de deschiderea burselor, luni, pentru a evita o nouă panică şi o posibilă nouă creştere a randamentului obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani - care ar echivala cu o scumpire a datoriilor.
Urmaşul lui Berlusconi nu va avea o misiune uşoară: datoriile acumulate de Italia însumează 120% din produsul intern brut, în timp ce economia ţării a crescut în ultimii 15 ani în medie cu 0,75% pe an; totodată, noul premier va trebui să implementeze măsurile de austeritate adoptate sâmbătă seară, la cererea lui Silvio Berlusconi, de Senatul de la Roma.
Acestea prevăd economisirea a 59,8 miliarde euro, cu scopul de a obţine un buget balansat până în 2014. Printre ele se numără: creşterea taxei de valoare adăugată de la 20% la 21%; cre