Gradul de sustinere a democratiei si economiei de piata a scazut semnificativ in ultimii 4 ani inrandul romanilor, si in general, in tarile care au prins ultimul val deintegrare europeana, arata un studiu al Bancii Europene pentru Reconstructie siDezvoltare (BERD). Care sunt motivele pentru care intoarcem spatele sistemelorlibere gandite de Occident?
Inultimii 4 ani, increderea romanilor in democratie a scazut la aproximativ 42%,de la 55% in 2010. La fel s-a intamplat si in cazul economiei de piata, care ascazut la 37%, de la 47% in 2006.
Pierderealocurilor de munca, scaderea eficientei sistemelor de protectie sociala, impactuldatoriilor bancare sunt doar cativa dinfactorii care au dus la reducerea abrupta a consumului si la afectarea mai accentuatein randul statelor in tranzitie, se arata in studiul BERD.
Constatarileraportului sugereaza faptul ca economia de piata si democratia si-au pierdutsustinereain tarile mai avansate in procesul de tranzitie, care s-au confruntatcuun declin accentuat pe parcursul acestei crize. Pe de alta parte, criza actualaa fost in general mai blanda in state foste comuniste, daca ne gandim lascaderea productiei in primii ani de capitalism.
Deasemenea, raportul sugereaza ca oameniiau fost determinati de criza „sa se intoarca impotriva a ceea ce au avut”.Cei care traiesc in tari mai democratice si mai orientate catre economia depiata au devenit mai putin inclinati spre a alege democratia si economia depiata in favoarea altor sisteme.
Ince priveste statele avansate in tranzitie, sustinerea democratiei a avut o scaderedeosebit deaccentuatain Slovacia, Slovenia si Ungaria, in Slovacia declinul fiind de peste 20%.
Cucat au fost oamenii mai loviti de criza economica, cu atat s-au distantat maimult fata de ideea democratiei si economiei de piata, in special in ceea cepriveste tari