Patronatele din industria alimentara acuza faptul ca in spatele afacerilor cu produsele asa-zis traditionale se ascunde o adevarata mafie care aduce marfuri fara acte din Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova. Multe dintre produsele din carne, branza etc pot reprezenta un real pericol pentru sanatate si o gaura uriasa la bugetul de stat.
Sorin Minea, presedintele asociatiei patronale din industria alimentara Romalimenta, avertizeaza ca in spatele targurilor de produse traditionale s-a dezvoltat o adevarata mafie care vinde produse falsificate si expirate, in valoare de sute de milioane de lei.
Potrivit acestuia, multi dintre asa-zisii producatori traditionali sunt, de fapt, niste persoane care nu au reusit sa obtina autorizatiile sanitare pentru a dezvolta un business legal in sectorul alimentar.
"Dincolo de fabricutele de preparate din carne, branza sau panificatie care au devenit peste noapte traditionale, pentru ca nu puteau functiona legal, au aparut foarte multi speculanti care cumpara de pe piata produse normale, le imbraca in coaja de brad sau le afuma putin si le vand la preturi de 2-3 ori mai mari. Un cascaval asa zis traditional costa 20-30 lei peste costul real al produsului", a declarat, anterior, presedintele Romalimenta.
Patronatele din alimentatie au cerut autoritatilor sa extinda controalele la targurile traditionale mai cu seama ca se apropie perioada Sarbatorilor de Iarna, atunci cand piata este invadata de totul felul de produse, de la carne si preparate din porc la dulciuri si bauturi alcoolice.
Producatorii si organizatorii de targuri de produse traditionale afirma ca au toate actele in regula. Nici nu le trebuie foarte multe, pentru ca, potrivit ordinului 34/2008, beneficiaza de numeroase derogari de la legislatia sanitar-veterinara.
“Pentru a putea vinde, trebuie sa ai atestat