Criza datoriilor suverane a şters 7 miliarde de lei din conturile investitorilor, în intervalul cuprins între iunie şi septembrie fiind înregistrată cea mai mare pierdere trimestrială de la declanşarea turbulenţelor financiare în 2008.
Valoarea totală a portofoliilor deţinute de investitori pe Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 7,4 mld. lei (1,7 mld. euro) în al treilea trimestru, până la un total de 13,07 mld. lei (3,1 mld. euro) la finalul lunii septembrie, potrivit statisticilor emise de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI). Statisticile nu iau în calcul dacă acelaşi investitor are deschis unul sau mai multe conturi. Valoarea totală a acestor portofolii reprezintă valoarea acţiunilor înregistrate în conturile deschise de investitori la societăţiile de brokeraj, bănci sau societăţi de administrare a investiţiilor, acestea incluzând şi plasamentele investitorilor în instrumente futures pe Bursa din Sibiu şi chiar acţiunile cumpărate pe pieţele externe prin intermediul firmelor locale de brokeraj.
În trimestrul al treilea indicele BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti, a scăzut cu 21,4%. Din acest interval, luna august, când temerile privind falimentul Greciei au escaladat, iar ratingul SUA a fost redus, a fost de departe cea mai dificilă pentru investitori, indicele BET înregistrând o pierdere lunară de 10,1%, faţă de o scădere de doar 3% în iulie şi de 9,9% în septembrie.
Portofoliile investitorilor instituţionali au fost cele mai afectate de aceste scăderi. În trimestrul al treilea valoarea medie a portofoliilor investitorilor instituţionali s-a înjumătăţit de la 1,876 milioane de euro la 30 iunie la 0,994 milioane de euro la 30 septembrie.
Deşi valoarea portofoliilor s-a depreciat cu un nivel record, numărul de conturi nu a suferit scăderi drastice, mai exact doar