Începând de joi, 17 noiembrie, producătorii de tutun vor scoate pe pieţele din Uniunea Europeană numai ţigări care se sting sigure, a reamintit, astăzi, Comisia Europeană, într-un comunicat. Sursa: REUTERS
Producătorii care nu respectă criteriile de siguranţă impuse de legislaţia europeană referitoare la ţigaretele cu tendinţă redusă de aprindere riscă amenzi între 3.000 lei şi 30.000 lei. La rândul lor, vor primi sancţiuni de la 700 la 7.000 lei.
Conform noilor standarde de siguranţă care vor fi pubicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să se stingă automat când sunt lăsate nesupravegheate. Scopul final al autorităţilor de la Bruxelles este să scadă numărul incendiilor provocate de ţigaretele lăsate nesupravegheate.
Conform datelor din statele mebre UE din anii 2003-2008, anual au loc peste 30.000 de incendii cauzate de ţigările uitate, care provoacă peste 1.000 de decese şi circa 4.000 de răniţi. După ce Finlanda a implementat această măsură, în 2010, numărul victimelor din cauza incendiilor provocate de ţigări a scăzut cu 43%.
Producătorii de hârtie pentru ţigări s-au adaptat introducând două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul ţigării. Dacă ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu oxigen. O astfel de ţigară (Reduced Ignition Propensity, RIP) reduce timpul de ardere, micşorând astfel şansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.
"Nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc! Dar, dacă oamenii aleg să fumeze, noile standarde care urmează să intre pe deplin în vigoare vor obliga companiile de tutun să producă numai ţigări cu capacitate redusă de incendiere şi vor proteja,