În primăvara acestui an, în urma analizelor efectuate de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare, au fost depistaţi 79 de cai bolnavi de anemie infecţioasă, care mai este numită şi SIDA cailor.
Conform legii, inspectorii trebuie să le acorde despăgubiri proprietarilor, însă, în cazul a 24 dintre animalele bolnave, aceştia nu au mai aşteptat rezolvarea tuturor formalităţilor şi au vândut animalele, înainte ca autorităţile să le predea abatoarelor specializate. „Fiecare cal are un paşaport de sănătate, care trebuie predat la vânzare, dar, de cele mai multe ori, comerţul se face în comunităţi unde nici oamenii nu au acte de identitate, ce să mai vorbim de astfel de documente pentru animale. Astfel, se pot înregistra foarte uşor cazuri neplăcute, cumpărătorul neavând de unde să ştie dacă respectivul animal este bolnav", a explicat Dorin Enache, directorul DSVSA Braşov.
Din cauza comerţului cu cai bolnavi, autorităţile vor trebui să efectueze o nouă campanie de recoltare de probe de la caii din localităţile unde, anterior, au fost depistat cazuri pozitive. În total, în judeţul Braşov, sunt aproximativ 9.500 de cabaline. În medie, pentru un cal bolnav, autorităţile acordă, în medie, 2.500 de lei, preţul fiind stabilit de o comisie specială, dar şi de suma pe care o acordă abatoarle pentru un kilogram de carne.