Dacă până de curând afacerea liceelor particulare a fost una destul de prolifică, în ultimii ani numărul elevilor care optează să se înscrie în cadrul unui liceu particular stagnează sau chiar urmează o pantă uşor descendentă. Asigurarea unei baze materiale în conformitate cu standardele europene şi menţinerea costului şcolarizării la acelaşi nivel pe parcursul celor patru ani de studiu sunt unele din principalele argumente pe care mizează managerii instituţiilor preuniversitare private din municipiu.
Calitatea actului educaţional este frecvent contestată în cazul liceelor particulare, acestea fiind considerate de mulţi, doar ca o ultimă soluţie pentru obţinerea unei diplome de bac. Cu toate acestea, printre avantajele acestor instituţii, se numără clasele formate din puţini elevi, lejeritatea actului didactic şi dotările de ultimă oră ale instituţiilor.
În mare parte, instituţiile şcolare particulare din judeţ (grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee) funcţionează pe baza unei autorizaţii de încredere acordată de Ministerul Educaţiei, unele dintre acestea depunându-şi documentaţia în vederea obţinerii acreditării. Asociaţia Şcolară Creştină „Filadelfia", Liceul Nr.1 şi Liceul „Virgil Madgearu" sunt singurele unităţi preuniversitare particulare acreditate din judeţ.
Dacă până de curând, afacerea liceelor particulare a fost una destul de prolifică, în ultimii ani numărul elevilor care optează să se înscrie în cadrul unui liceu particular stagnează sau chiar urmează o pantă uşor descendentă.
"Am înregistrat o evoluţie foarte bună a numărului de elevi până în acest an. Ţinând cont că se impune plata anuală a unei taxe de şcolarizare, probabil din cauza climatului de austeritate financiară, numărul elevilor s-a diminuat cu circa 200. În prezent peste 600 de elevi urmează cursurile Liceului Particular "Virgil Madgearu". Numărul cadrelor didactice est