Statul român pune la bătaie o schemă de sprijin de peste 10 miliarde de euro pentru proiectele în energia verde, dar pe de altă parte nu are nicio siguranţă că aceşti bani care vor fi plătiţi din facturile populaţiei şi ale companiilor vor fi măcar parţial reinvestiţi în România.
Turbinele pentru proiectele eoliene sunt importate, şansele ca în România să se facă o fabrică pentru acest tip de echipamente pălesc pe zi ce trece şi chiar investitorii în aceste parcuri recunosc că în afară de pietriş şi forţă de muncă altceva nu prea folosesc de pe piaţa locală.
Pe de altă parte, grupuri mari precum CEZ au anunţat că vor folosi banii din schemele de sprijin pentru energia verde acordate de România pentru a finanţa proiecte uriaşe de investiţii în ţara de origine, aceleaşi grupuri alegând să se retragă din proiecte energetice româneşti.
"Este una dintre cele mai generoase scheme de sprijin, dacă nu chiar cea mai generoasă din Europa. Anecdotic vorbind, la o întâlnire unde ţările vecine şi-au prezentat schemele de sprijin se vorbea de milioane de euro. Când le-am zis de cele 9-10 miliarde de euro credeau că nu vorbesc serios", a spus Mircea Cotoşman, consilier pe probleme de mediu în Ministerul Economiei, în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic.
Investiţii de miliarde, dar puţin rămâne în România
Astfel, în timp ce ţări precum Bulgaria au stabilit o limită pentru investiţiile în energie verde luând în calcul gradul de suportabilitate al populaţiei şi al com-paniilor la creşterea facturilor la electricitate, precum şi situaţia sistemului energetic, România pune pe masă ajutoare de 10 miliarde de euro pentru această industrie până în 2020, dar nu are vreo garanţie că aceşti bani se vor întoarce în economia sa, deşi proiecte energetice de miliarde de euro stau blocate în lipsa finanţărilor.
"În afară