Mai mult de o treime dintre români dau vina pe "Vest" (SUA, UE sau Occidentul în general) pentru criza financiară şi economică, în timp ce încrederea populaţiei în democraţie şi economia de piaţă a scăzut în ultimii cinci ani, reiese dintr-un raport BERD.
În ansamblu, în ţările din Europa Centrală şi de Est, sub-estul Europei, Caucaz şi Asia Centrală, cel puţin o treime dintre respondenţi învinovăţesc Occidentul pentru criză, procentajele variind de la circa 70% în Slovacia şi Serbia sau aproximativ 60% în Cehia şi Ungaria la sub 30% în Rusia.
Ungurii şi bulgarii sunt mai supăraţi pe Vest decât românii, reiese din raportul BERD, în timp ce în ţări ca Ucraina, Republica Moldova şi Rusia percepţia că Occidentul este vinovat pentru criză este mai puţin răspândită.
Sprijinul pentru democraţie şi economia de piaţă a scăzut la nivelul noilor state membre UE în ultimii cinci ani (2010 faţă de 2006), potrivit sondajelor BERD, instituţia observând că, în general, populaţia din fiecare ţară tinde să atace "ceea ce are".
Cu alte cuvinte, locuitorii ţărilor cu o societate "mai liberă", care funcţionează conform principiilor democraţiei şi economiei de piaţă, şi-au pierdut din încrederea în aceste sisteme din cauza crizei, în timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strâns de stat, cu regimuri mai autoritare, înclină mai mult spre democraţie şi piaţa liberă.
Astfel, încrederea în democraţie şi economia de piaţă a scăzut în ultimii cinci ani în majoritatea statelor nou intrate în UE, Balcanii de Vest şi Turcia, dar a crescut în majoritatea ţărilor din CSI, excepţia notabilă fiind Ucraina.
Populaţia ţărilor cu economii emergente şi aflate în tranziţie din proximitatea Europei a avut mult mai mult de suferit în urma crizei financiare din 2008-2010 comparativ cu locuitorii economiilor din Europa de Vest, notează BERD.
Cri