Parlamentul European (PE) a votat marţi limitarea tranzacţiilor de tip "short selling" (vânzarea în lipsă a unor titluri) şi a celor cu CDS (Credit Default Swap - costul asigurării împotriva riscului de neplată) pentru a evita impactul speculaţiilor privind intrarea unei ţări în incapacitate de plată, informează biroul local al PE.
Noul regulament are în vedere o mai mare transparenţă a celor două instrumente financiare de asigurare împotriva incapacităţii de plată şi face parte dintr-un pachet de măsuri propus Comisiei Europene în vederea contracarării efectelor crizei financiare. Ambele tipuri de tranzacţii sunt considerate a fi la baza creşterii volatilităţii pieţelor financiare, iar cei care au tranzacţionat CDS-uri sunt acuzaţi mulţi oficiali UE că au agravat problemele economice ale Greciei.
507 deputaţi au votat în favoarea acestui regulament, 25 împotrivă şi 109 s-au abţinut. El va intra în vigoare în noiembrie 2012, după ce va obţine aprobarea formală a Consiliului. "Acest regulament dovedeşte că Uniunea Europeană poate acţiona împotriva speculaţilor, atunci când există voinţă politică. Regulamentul va face imposibilă cumpărarea de CDS cu singurul scop de a specula pe intrarea unei ţări în incapacitate de plată", a declarat raportorul Pascal Canfin (Grupul Verzilor, Franţa).
Unii dealeri însă, susţin că impactul "pariurilor" pe eventualul faliment al unui stat este redus, piaţa CDS-urilor în sine fiind prea mică pentru a putea influenţa în mod serios eventuala intrare în faliment a unui stat.
"Politicienii caută un ţap ispăşitor pentru că nu reuşesc să ţină sub control criza datoriilor de stat. Tranzacţiile cu CDS sunt aproape nesemnificative, reprezintă doar 5-10% din piaţa de bonduri", a declarat pentru gândul un dealer.
El a precizat că, în teorie, un nivel ridicat al CDS echivalează cu împrumuturi mai scumpe. În practică îns