Toate ţigările vândute în Europa vor trebui să aibă o "capacitate redusă de incendiere" (CRC), începând din 17 noiembrie, autorităţile naţionale având rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor, potrivit standardelor de siguranţă ale UE.
Ţigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa, informează Mediafax.
Dovezile arată că numărul de decese poate fi redus cu peste 40 la sută prin introducerea ţigărilor cu "capacitate redusă de incendiere" (CRC). Aceasta înseamnă ţigarete care se sting automat când sunt lăsate nesupravegheate şi care, în consecinţă, sunt mai puţin susceptibile să provoace un incendiu.
Această măsură de siguranţă este deja practicată în unele ţări ale lumii (SUA, Canada, Australia), dar şi în state UE, în Finlanda, din aprilie 2010, se arată într-un comunicat de luni al CE.
"Cel mai sigur e să nu fumezi deloc"
Începând din 17 noiembrie, odată cu publicarea noilor standarde de siguranţă în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să fie conforme cu aceste măsuri. Autorităţile naţionale vor avea rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor.
Comisarul UE pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, a declarat că nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc. "Dar, dacă oamenii aleg să fumeze, noile standarde care urmează să intre pe deplin în vigoare vor obliga companiile de tutun să producă numai ţigări cu capacitate redusă de incendiere şi vor proteja, potenţial, sute de cetăţeni faţă de acest pericol de incendiu", a precizat Dalli.
Date din statele membre care acoperă perioada din 2003 până în 2008 arată că, în UE, din cauza ţigărilor se produc peste 30.000 de incendii în fi