Temerile legate de viitorul zonei euro au trimis bursele pe roşu şi ieri, acestea având pierderi la finalul şedinţei de tranzacţionare. Unii câştigă însă de pe urma situaţiei. Băncile americane se numără printre beneficiari, explică un analist financiar.
„Ironia actualei situaţii este că băncile beneficiază în acest moment de pe urma a ceea ce se întâmplă în Europa. Băncile europene îşi vând activele din America la preţuri reduse către băncile americane, creând astfel un câştig pentru acestea“, a explicat Dick Bove, analist la compania Rochdale Securities, într-un interviu acordat postului american de televiziune CNBC.
Adevărul este că, în ciuda speculaţiilor, companiile bancare se află într-o stare destul de bună, a continuat analistul.
Mai mult, faptul că acestea „înoată“ în lichidităţi ar trebui să elimine orice teamă privind finanţarea, ci mai degrabă, ar trebui să se teamă de supracapitalizare, explică analistul.
„Dacă privim datele pe ultimii 75 de ani şi ajungem în punctul în care Corporatia Federală de Garantare a Depozitelor a fost înfiinţată vedem că niciodată nu am mai avut un nivel atât de ridicat al capitalului plus rezerve ca procent din valoarea activelor din sistemul bancar“, arată Bove.
În plus, depozitele continuă să crească, având în vedere că populaţia şi investitorii se tem de ceea ce se întâmplă în piaţă şi preferă active mai puţin riscante.
„Băncile au prea multe lichidităţi în acest moment, prea mult capital. Nu există nicio problemă cu finanţarea“, explică Bove.