Olanda nu îşi va modifica poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen până nu va observa rezultate pozitive şi ireversibile în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez de Interne, citat de postul public de radio bulgar.
Guvernul olandez a insistat permanent pe necesitatea unor rezultate pozitive şi ireversibile în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate, a precizat Alexander Vanderee, conform site-ului Novinite.com.
Dat fiind că rapoartele Comisiei Europene privind monitorizarea României şi Bulgariei nu au fost foarte bune, Parlamentul olandez nu poate susţine aderarea celor două state la Schengen în acest moment.
Vanderee a subliniat că Guvernul olandez este de acord cu ideea că România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, explicând însă că sunt aşteptate măsuri mai ferme pentru combaterea corupţiei şi infracţionalităţii.
Olanda şi Finlanda au blocat aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, afirmând că niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate corupţia.
Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat luni că Helsinki este de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. "Este vorba de o abordare în două etape. Iniţial vom elimina controalele la frontierele aeriene şi maritime şi apoi vom lua o decizie privind frontierele terestre", a declarat Stubb. Acordul Finlandei este necesar însă nu şi suficient pentru a face posibilă aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Integrarea celor două state nu se poate face în absenţa unui consens al tuturor statelor membre.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, la Bruxelles că "nu-şi face mari iluzii" privind posibilitatea ca Olanda să