Banca Naţională a Moldovei (BNM) a instituit un regim de supraveghere specială a activităţii băncii comerciale „Universalbank".
Instituţia financiară s-a pomenit într-o situaţia financiară dificilă, ca urmare a litigiilor dintre acţionari. Mai mult, BNM a decis să instituie un regim de supraveghere specială a activităţii băncii comerciale „Universalbank", anunţă agenţia Infotag.
Aceasta pentru că până pe 31 octombrie, banca nu a reuşit să-şi majoreze capitalul normativ total până la 150 de milioane de lei. , lucru care însă nu s-a întâmplat.
„Recomandăm băncii să-şi limiteze activitatea şi să ridice nivelul de capitalizare. Din păcate, această instituţie financiară nu dispune de hârtii de valoare ale statului sau BNM, care i-ar permite urgent să-şi majoreze capitalul normativ total", a declarat vice-guvernatorul BNM, Ema Tăbârţă, citată de Infotag.
Pierderi de 22 milioane de lei în 9 luni ale anului 2011
„Universalbank" a înregistrat în nouă luni ale anului 2011 pierderi de peste 22 milioane de lei. Totodată, capitalul normativ total al băncii s-a diminuat de la 117 milioane de lei la 90 milioane de lei. Potrivit experţilor de vină este atât managementul băncii, cât şi poltica acţionarilor majoritari.
De notat că în prezent nu este clar cine este proprietarul a 78,6% de acţiuni de la Universalbank, despre care s-a anunţat că au fost preluate abuziv de o firmă ofshore de la afaceristul rus Gherman Gorbunţov.
Acest pachet ar fi fost gajat pentru un credit de peste 5 milioane de dolari în favoarea companiei elveţiene Delta Commodity & Financial Services SA. Firma respectivă are aceeaşi adresă juridică cu Trans Oil Internaţional, iar manager şi acţionar la ambele firme fugurează omul de afaceri Vaja Jashi. Acesta mai deţine un pachet de 4,6% la Universalbank şi este membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenil