Consumul de droguri din România s-a mărit în comparaţie cu anii trecuţi, însă cea mai mare explozie la consum au înregistrat-o substanţele etnobotanice, se arată în cel mai recent raport naţional privind situaţia drogurilor, realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Datele din ultimii patru ani arată o creştere a consumului de droguri de la 1,7% în 2007 la 4,3% în 2010, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani.
Canabisul rămâne cel mai consumat drog ilegal de pe teritoriul României, în proporţie de 1,6%, acesta fiind urmat de ecstasy (0,7%), heroină (0,3 %) şi cocaină (0,3%).
Cea mai mare pondere pe piaţa drogurilor au câştigat-o însă aşa-numitele "etnobotanice", pe care oficialii le numesc "substanţe noi cu proprietăţi psihoactive". 1,9% dintre persoanele pe care a fost făcut studiul consumă acest tip de droguri.
În Bucureşti, se estimează că peste 18.000 de persoane sunt consumatori de droguri, cu o uşoară creştere faţă de anii precedenţi, în special din pricina dezvoltării tot mai multor tipuri de etnobotanice.
"Consumul de etnobotanice este extrem de nociv, acestea fiind în fond substanţe chimice care dau o dependenţă mult mai mare faţă de celelalte droguri. E un joc de-a şoarecele şi pisica, pentru că fiecare nouă substanţă creată nu poate fi imediat cunoscută şi de noi, chiar şi ajutorul medical fiind astfel îngreunat", declară, pentru gândul, chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.
ANA a constatat că cele mai consumate droguri sunt cele recreaţionale, cum ar fi canabisul şi ecstasy, care sunt consumate cu predilecţie de tineri între 15-34 de ani, majoritatea de sex masculin, cu precădere din regiunea Bucureşti/ Ilfov şi din vestul ţării.
Media de vârstă a consumatorilor de droguri care au cerut asistenţă medicală este d