Premierii apolitici recent desemnaţi în Italia şi Grecia vin să atenueze temerile creditorilor externi, dar aşteptările de la ei sunt mult prea mari. Sursa: REUTERS
Istoria consemnează transferul puterii către tehnocraţi îndeosebi în situaţii de criză politică fără o altă soluţie decât medierea temporară oferită de un executiv neutru.
În ultima săptămână însă, la Atena şi Roma, doi tehnocraţi, Lucas Papademos şi Mario Monti, au fost chemaţi la conducere într-un context economic vitreg, suprapus şi unui impas politic.
Întrebarea aflată acum pe buzele tuturor este în ce măsură doi economişti, ce-i drept redutabili, pot rezolva problemele care au năruit cariera unor oameni politici cu experienţă. În primul rând, susţin analiştii, numirea celor doi în fruntea unor guverne de tranziţie reprezintă o sursă de optimism pentru pieţele externe, dar şi pentru creditori. S-a văzut acest lucru şi în reacţia burselor imediat după anunţul predării ştafetei la Atena şi Roma.
"Simplul fapt că ei au fost desemnaţi să conducă în împrejurări economice dificile înseamnă că dispun de un mandat ferm", a explicat Iain Begg, expert în zona euro la London School of Economics, citat de cotidianul american "New York Times".
Este un mandat primit după ce clasa politică a eşuat, a adăugat Begg. Astfel, primul mesaj transmis de tehnocraţi celor din exterior este că ei reprezintă schimbarea şi că interesele naţionale primează.
În plus, ei sunt garanţia că măsurile nepopulare, pentru implementarea cărora un altfel de guvern ar fi avut nevoie de sprijin politic, vor fi puse în practică.
Promptitudine şi relaţii
Dincolo de mesajul pozitiv dat în exterior, tehnocraţii sunt avantajaţi şi de viteza de reacţie în astfel de împrejurări economice dificile. Cazul Greciei este concludent. Până în februarie, cân