Economia Japoniei, a treia ca mărime la nivel mondial, a ieşit în al treilea trimestru din recesiunea provocată de devastatorul cutremur din martie crescând cu 1,5%, comparativ cu cele trei luni anterioare, însă ritmul ar putea încetini din cauza aprecierii yenului şi a înrăutăţirii perspectivei economice globale, scrie Reuters.
În ritm anualizat, Produsul Intern Brut a urcat cu 6%, cel mai rapid ritm din ultimul an şi jumătate. Ca valoare, PIB-ul s-a situat la 7.000 miliarde de dolari, apropiată de nivelurile înregistrate anterior cutremurului care a lovit Japonia pe 11 martie.
Revenirea pe creştere a economiei nipone după trei trimestre de scădere a fost susţinută de companii precum constructorul auto Toyota, care încearcă să recupereze producţia pierdută în timpul dezastrului. O relansare susţinută va depinde însă de cât de mult cererea pentru reconstrucţie va putea compensa încetinirea creşterii economice globale în contextul în care criza datoriilor din Europa reduce încrederea, iar aprecierea yenului erodează profiturile companiilor.
"Creşterea PIB-ului va încetini brusc în actualul trimestru", spune Kiichi Murashima, economist-şef la Citigroup Global Markets Japan din Tokio. Un yen care se tranzacţionează la maximele de după Al Doilea Război Mondial şi problemele fiscale din Europa reprezintă "turbulenţe foarte puternice" pentru producătorii naţionali, a adăugat el.
Consumul personal a crescut cu un procent comparativ cu trimestrul trei, mai mult decât au anticipat analiştii, impulsionat de avansul achiziţiilor de bunuri de folosinţă îndelungată, iar livrările în străinătate au crescut cu 6,2%.
Companiile intenţionează să reducă comenzile de utilaje pentru prima dată în acest an în trimestrul al patrulea, potrivit unui studiu guvernamental, un semnal că relansarea economică îşi va pierde din forţă în pofida cheltuielilor rea