Legea-cadru a asistenţei sociale a fost adoptată ieri, pe articole, cu peripeţii şi cu o întârziere de un an faţă de termenul promis FMI.
Trecută de Senat prin aprobare tacită, noua lege a asistenţei sociale urmează să fie supusă votului final în Camera Deputaţilor, fapt imposibil ieri, întrucât nu mai era cvorum: deputaţii Opoziţiei s-au retras, iar unii dintre reprezentanţii Puterii au lipsit. Legea-cadru ar trebui să ducă la reformarea întregului sistem de acordare a ajutoarelor sociale, să elimine fraudele şi să-i ajute cu adevărat pe cei cu probleme, spun guvernanţii.
Opoziţia, care a apelat la tot felul de trucuri pentru a împiedica votarea legii, declară că modificările nu-şi propun decât să reducă nişte cheltuieli de la buget, în detrimentul celor mai oropsiţi cetăţeni. Legea „aruncă povara crizei economice spre cei năpăstuiţi", a spus ieri Ion Cândrea, susţinut nu numai de colegii PSD, ci şi de liberali. Oricum, ceea ce s-a întâmplat ieri nu este decât primul pas, deoarece legea-cadru instituie doar principiile de bază pe care se va reforma sistemul. Urmează modificarea altor aproximativ 20 de legi punctuale pentru stabilirea funcţionării fiecărui element în parte.
Sistemul actual, ineficient
După cum se spune în nota de fundamentare a proiectului trecut ieri prin Camera Deputaţilor, legislaţia actuală, foarte stufoasă, nu reuşea nici pe departe să-i scoată din sărăcie pe cei vizaţi. Dimpotrivă, în schimbul unor costuri uriaşe, acum se încurajează nemunca (potrivit notei) şi permite accesul bogaţilor la bugetul social. Legea asistenţei spune doar că se reduc tipurile de ajutoare şi va exista o evidenţă strictă pentru fiecare beneficiar, precum şi o monitorizare a evoluţiei fiecărui caz de familie sau persoană cu probleme, din momentul intrării sub protecţia statului şi până la „finalul fericit" al integrării sociale. @