Până la finalul lunii ianuarie 2012, toate băncile şi IFN-urile mari trebuie să aibă noi norme de creditare, aprobate de BNR. Dacă iniţial au intrat într-o relativă stare de panică, bancherii au răsuflat uşuraţi când au văzut că forma finală a noilor reglementări impuse de banca centrală afectează doar marginal creditele ipotecare.
Noul regulament emis de BNR în vederea descurajării creditării în valută a adus o serie întreagă de reacţii adverse. Forma iniţială a fost însă îndulcită, iar bancherii şi-au reevaluat poziţia. În final, se pare că doar creditele de consum în valută vor suferi o ajustare puternică, în special cele garantate cu ipotecă, deoarece perioada de acordare scade la 5 ani.
Creditele ipotecare au fost menajate
Noile prevederi privind creditarea populaţiei se vor aplica creditelor imobiliare doar în mică măsură.
În final, BNR a eliminat obligaţia bancherilor de a ţine cont de şocuri valutare sau creşterea de dobândă şi a redus avansul minim la 25% în cazul creditelor imobiliare în euro.
"Creditele ipotecare sunt acordate pe o perioadă mai îndelungată, nu se poate ţine cont de şocuri atât de mari. Se poate spune că stabilirea gradului de îndatorare la creditele ipotecare este mai flexibilă decât la creditele de consum", a precizat Angela Dimonu, şeful serviciului la Direcţia de Reglementare şi Autorizare din BNR, în cadrul unei conferinţe organizate de Finmedia.
Împrumuturile pentru casă au mai trecut printr-un hop similar în vara lui 2008, când BNR a impus ca la stabilirea gradului maxim de îndatorare, indiferent de tipul creditului, să se ţină seama de riscul valutar şi de riscul de creştere a ratei dobânzii. Peste câteva luni, BNR a revenit şi a eliminat această prevedere în cazul creditelor garantate cu ipoteci, păstrând-o doar pentru creditele negarantate.
Bancherii sunt optimişti