Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit o slujbă de Te - Deum astăzi, 14 noiembrie, la Monumentul Independenţei din Tulcea cu prilejul comemorării a 133 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă (1878), după cum ne informează Alexandru Chituţă. La manifestările dedicate au participat autorităţile centrale şi locale.
După ce domnitorul Ţării Româneşti, Mircea cel Batran, a stăpânit Dobrogea în perioada 1388-1420, în timpul Războiului de Independenţă, în decembrie 1877, dobrogenii, aflaţi sub stăpânire otomană, au cerut printr-o petiţie scrisă unirea Dobrogei cu România.
După doua luni, prin Tratatul ruso-turc de la San Stefano, Imperiul Otoman ceda Dobrogea Rusiei, Congresul de pace de la Berlin, din luna iulie a aceluiaşi an, recunoscând independenţa României în a cărei componenţă intrau Delta Dunării, Insula Şerpilor şi Dobrogea. Unirea Dobrogei cu Ţara a fost dorinţa guvernului şi populaţiei româneşti în aceaşi măsură şi nu o situaţie impusă de ruşi, pe care oamenii politici români ar fi încercat să o evite.
Pe data de 14 noiembrie 1878, a fost dată Proclamaţia Domnitorului României către dobrogeni, la Tulcea, capitala de regiune la acea vreme, poposind pentru prima oară, după mai mult de 400 de ani de stăpânire otomană, trupe româneşti.
În această săptămână se vor organiza la Seminarul Teologic Ortodox din Tulcea o sesiune de comunicări legate de aceste eveniment.
Sursa: Basilica.ro Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit o slujbă de Te - Deum astăzi, 14 noiembrie, la Monumentul Independenţei din Tulcea cu prilejul comemorării a 133 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă (1878), după cum ne informează Alexandru Chituţă. La manifestările dedicate au participat autorităţile centrale şi locale.
După ce domnitorul Ţării Rom