Parlamentul European a cerut marţi Comisiei Europene să adopte reglementări care să prevadă stabilirea unui venit minim în cadrul UE, pentru a contracara extinderea sărăciei, care afectează zeci de milioane de persoane în spaţiul comunitar, informează AFP.
Astfel, în România salariul minim net pe economie ar putea creşte cu circa 368 de lei, la suma 878 de lei. Pentru calcul s-a luat în considerare salariul mediu net din septembrie, de 1464 de lei, conform Institutului de Statistică, precum şi un salariu minim net de 510 lei (sumă obţinută în urma deducerii impozitului şi a celorlalte contribuţii sociale).
Rezoluţia, care are caracter de recomandare, propune ca statele UE să fixeze cote minime de venit bazate pe cel puţin 60% din venitul mediu al fiecărei ţări membre.
Proiectul prevede şi dezvoltarea serviciilor sociale în toată Europa.
"În 2010, numărul persoanelor afectate de sărăcie era de 116 milioane, adică peste 20% din cetăţenii UE, iar 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) trăiau în condiţii extreme", a declarat socialistul belgian Frédéric Daerden, autorul raportului adoptat de PE.
Potrivit eurodeputatului ecologist francez Karima Delli, instituirea unui venit minim este "un instrument indispensabil" pentru concretizarea obiectivului CE de scoatere a 20 de milioane de persoane din sărăcie până în 2020.
"Sărăcia nu este o catastrofă naturală, nici un flagel biblic, ea este efectul politicilor economice şi sociale proaste care distrug locurile de muncă", afirmă socialistul spaniol Alejandro Cercas.
Însă, doar prin crearea de locuri de muncă nu se evită sărăcia. "Pentru combaterea sărăciei, nu este suficient să rostim discursuri frumoase despre creştere economică şi competitivitate, pentru că, dat fiind că 8% dintre angajaţi sunt săraci, se pare că munca nu înseamnă dispariţia sărăciei", subliniază Delli.
"