Ziarele europene de marţi, 15 noiembrie scriu despre criza din zona euro, o criză ce nu are numai implicaţii economico-financiare, ci şi politice, o criză care pune în pericol însăşi democraţia pe continent.
Cotidianul Libération se întreabă: "Cine guvernează cu adevărat?". Oamenii politici au capitulat în faţa puterii cinice a pieţelor financiare? Într-un moment în care guvernele cad instantaneu, un sentiment de deposedare încearcă popoarele mai mult ca oricând de la crearea Uniunii Europene. Puterea politică trece în plan secundar, în faţa intereselor unui capitalism financiar, a cărui ascensiune nu a cunoscut limite în ultimii 20 de ani. Mărturie sunt acţionarii marilor bănci, care scapă de austeritatea decretată de guverne!
În presa cu simpatii de centru-dreapta, în primul rând în cotidianul Le Figaro, sunt tratate aceleaşi chestiuni cu accent pe revenirea tehnocraţilor şi problema legitimităţii acestora în Europa. Noii lideri din Italia şi din Grecia au fost impuşi de pieţe, dar există oare alternativă?
Guvernele de tehnocraţi, ţinta privilegiată a partidelor extremiste
"Noii tehnocraţi sunt ţinta populiştilor", sunt chiar la mila populiştilor, după cum scrie cotidianul austriac Die Presse, ce face aluzie la extrema stângă din Grecia, care a refuzat să susţină Guvernul, ba chiar a ameninţat că va face totul să îl obstrucţioneze.
Letonia, preocupată de statutul limbii ruse
Cotidianul leton Ir ne informează că "Rusa nu va fi a doua limbă oficială". Începând cu 1 noiembrie, iniţiativa cetăţenească "Limba Maternă" strânge semnături pentru un referendum care să confere limbii ruse statutul de a doua limbă oficială. Cotidianul Ir consideră această iniţiativă absurdă: "Strângerea de semnături pentru referendum nu are nicio şansă de succes!". Să facem socotelile: pentru modificarea Constituţiei, este nevoie c