Situaţia de la combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se agravează pe zi ce trece, combinatul reducându-şi în trimestrul trei activitatea la mai puţin de jumătate faţă de primele şase luni ale anului după ce băncile şi furnizorii nu i-au mai acordat finanţare.
În aceste condiţii, combinatul nu şi-a mai putut asigura materia primă necesară desfăşurării activităţii la nivelul din primul semestru al anului, astfel că în numai trei luni, din iulie până în septembrie, Oltchim a înregistrat pierderi de 109,5 mil. lei (25,7 mil. euro).
Lipsa de materie primă a făcut ca de la un avans al afacerilor de aproape 70% înregistrat de companie în prima jumătate a anului vânzările să se dimi-nueze cu 7% în trimestrul trei, la 341 mil. lei (80,3 mil. euro).
Conducerea societăţii dă vina pe nemţii de la PCC pentru situaţia dificilă în care se află societatea, precizând că aceştia au blocat operaţiunea prin care compania îşi putea reîntregi capitalurile cu valoarea creanţelor statului şi reduce datoriile cu aceeaşi valoare.
De cealaltă parte, reprezentanţii PCC, care deţin 17,5% din acţiunile Oltchim, au cerut în repetate rânduri ca Roibu să se retragă de la conducerea combinatului considerând că managementul acestuia este unul defectuos.
"Scăderea vânzărilor a fost cauzată de lipsa de bani pentru cumpărarea de materie primă şi a accesului la finanţare ca urmare a capitalurilor proprii negative. După cum ştiţi PCC a blocat majorarea de capital pe care trebuia să o facă statul cu valoarea creanţelor AVAS pentru reîntregirea capitalului. În prezent funcţionăm la 20-22% din capacitate faţă de 54% la cât am funcţionat în primul semestru. Căutăm alternative, suntem în discuţii cu băncile, fonduri de investiţii şi clienţi care vor să cumpere marfă", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
Pi