Sistemul financiar din China este expus datoriilor neperformante, unui boom al creditelor nereglementate şi prăbuşirii preţurilor în sectorul imobiliar, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional, solicitând aplicarea unor reforme de mare amploare, scrie Agerpres.
În primul său raport consacrat evaluării sistemului financiar al celei de-a doua economii mondiale, FMI avertizează că interferenţa 'semnificativă' a guvernului în activitatea băncilor afectează aplicarea în practică a mecanismelor de piaţă şi buna guvernare.
Rapida creştere a împrumuturilor după declanşarea crizei financiare mondiale, în 2008, a provocat o îndatorare masivă a numeroaselor societăţi şi administraţii locale ce ar putea deveni insolvabile în cazul în care creşterea va continua să se încetinească, iar preţurile din sectorul imobiliar să se reducă, consideră FMI.
Cu toate că sectorul financiar rămâne pentru moment 'robust în ansamblul său', o alocare necorespunzătoare a creditelor şi alte slăbiciuni trebuie corectate, potrivit lui Jonathan Fiechter, director adjunct al Departamentului Pieţe de capital şi monetar din FMI.
'În timp ce structura existentă permite economisirea şi un nivel ridicat al lichidităţilor, ea creează, de asemenea, riscul unei proaste alocări a capitalului şi apariţia buleleor', mai ales în sectorul imobiliar, potrivit lui Fiechter care a condus echipa care s-a ocupat de programul de evaluare a sistemului financiar chinez.
China este una din cele 25 de 'ţări cu importanţă sistemică' care şi-a dat acordul pentru evaluări obligatorii cel puţin o dată la cinci ani, subliniază FMI, care publică o listă cu 29 de recomandări privind modalitatea în care ţara îşi poate ameliora sistemul financiar.
Sistemul financiar din China este expus datoriilor neperformante, unui boom al creditelor nereglementate şi prăbuşirii preţurilor în sectorul imobil