Magistraţii de la Curtea Constituţională a decis că Banca Naţională a Moldovei (BNM) avea dreptul legal de a retrage licenţa băncii Investprivatbank, prin care afaceristul român ar fi spălat peste 45 milioane de euro.
Curtea Constituţională a respins astăzi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova şi a recunoscut ca fiind constituţionale articolele 38 alin.(3), alin.(6), alin.(7) şi art.38 pct.12, alin.(2) din Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21 iulie 1995.
Astfel s-a recunoscut că „investirea BNM cu dreptul de a retrage licenţele băncilor insolvabile este constituţională".
Litigiul a apărut după ce şase firme controlate de Sorin Ovidiu Vîntu şi care deţineau 55% din capitalul băncii Investprivatbank au chemat în judecată BNM şi guvernul Republicii Moldova pe motiv că la 19 iunie 2009, acestea nu aveau dreptul de a retrage licenţa de activitate a băncii.
Anul trecut, CSJ a admis examinarea unei cauze intentate de Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited şi PSV Company, toate controlate direct sau indirect de Vîntu.
Grupul de firme cere în instanţă prejudicii de 45 de milioane de euro şi returnarea a 5,4 milioane de euro, reprezentând aportul de capital al companiilor dirijate de Vîntu la Investprivatbank, aflată în lichidare după o ordonanţă a Băncii Naţionale.
Hotărârea Curţii Constituţionale nu semnifică că pericolul plăţii acestor prejudicii a fost eliminat.
Urmează ca magistraţii de la CSJ să decidă dacă BNM şi Guvernul Republicii Moldova sunt buni de plată pentru Sorin Ovidiu Vîntu.
AUDIO Vîntu lui Ghiţă: Ai mână liberă să vorbeşti cu premierul Vlad Filat şi să ceri cele 50 milioane de euro
Vîntu vrea 50 milioane de euro de la Moldova
Află cum milionarul Sorin Ovidi