Scurtă, dar interesantă, vizita preşedintelui Băsescu la Berlin. Fie spus, vizita a avut loc la invitaţia omologului său Christian Wulff - care, constituţional, reprezintă statul german, cum ar trebui să o facă, tot în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, şi Traian Băsescu. Scurtă, dar interesantă, vizita preşedintelui Băsescu la Berlin. Fie spus, vizita a avut loc la invitaţia omologului său Christian Wulff - care, constituţional, reprezintă statul german, cum ar trebui să o facă, tot în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, şi Traian Băsescu.
“Amănuntul” a trecut aproape neobservat sau a fost expediat în câteva cuvinte, atenţia fiind concentrată asupra convorbirilor cu cancelarul Angela Dorothea Merkel, care deţine puterea executivă. O să mi se spună că şi preşedintele francez Sarkozy discută chestiunile esenţiale tot cu Merkel, dar el e şi şef al Executivului de la Paris. În fine, de fapt, Băsescu iar i-a suflat lui Boc atribuţiile, ducându-se şi fiind perceput la Berlin nu doar ca preşedinte, ci şi ca prim-ministru efectiv al României, în numele căruia a lansat iarăşi serioase angajamente.
Într-o Europă, ba într- o întreagă lume aflatată în derută, într-un context economic şi financiar în privinţa căruia politicieni serioşi şi analişti versaţi nu pot şi evită să avanseze prognoze, să fixeze ţinte de creştere sau de scădere, de inflaţie sau de deficit economic, de evoluţii bancare, Băsescu s-a arătat a fi lipsit de griji, de parcă era în campania prezidenţială din 2009, când ne asigura că pe noi n-o să ne atingă criza. Dimpotrivă, a declarat el la Berlin, în 2013 România, graţie unui program guvernamental de dezvoltare solid (?), îşi va reduce la zero deficitul! Într-o Uniune Europeană în care Grecia e în comă, Italia gâfâie, iar britanicii sunt tot mai sceptici privind viitorul structurii, preşedintele nostru a reiterat că în 2015 v