Autoritatile romane nu au detectat cresteri ale nivelului de iod radioactiv pe teritoriul Romaniei, fenomenul fiind depistat zilele trecute in Cehia, Ungaria si Franta. Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH, a declarat pentru HotNews.ro ca Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute masuratori pentru depistarea iodului radioactiv si nu s-a observat nicio variatie a acestui element in probele colectate.
"S-au efectuat masuratori, noi facem constant masuratori dupa accidentul de la Fukushima, si nu s-a observat nicio variatie. Am luat probe de ploaie joi si nu am observat nicio variatie", a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat vineri ca a detectat niveluri scazute de iod-131 radioactiv in Republica Ceha si in alte teritorii europene, insa particulele nu pun in pericol sanatatea populatiei. Tot vineri, autoritatile ungare au aratat ca au detectat o crestere minima de iod-131 la doua statii de monitorizare din Budapesta si din orasul estic Miskolc.
"O crestere minima a activitatii a fost inregistrata [n.r. in Ungaria] pe 5 noiembrie, insa este mult sub nivelul detectat dupa Fukushima", a declarat vineri dr. Geza Safrany, directorul Institutului Ungar de Cercetare Radiobiologica. "In acest moment, sursa scurgerilor nu poate fi determinata. Cu siguranta nu reprezinta un pericol pentru sanatate", a adaugat dr. Geza Safrany.
Urme de iod 131, care ar putea proveni de la deseuri radioactive dintr-o tara straina, inca neidentificata, au fost depistate si in aerul din Franta, dar acestea nu reprezinta un risc pentru sanatatea publica, a anuntat marti Institutul de radioprotectie si siguranta nucleara, citat de Mediafax.
Originea si data deseurilor aflate la orig