Rata de rentabilitate anualizata a fondurilor de pensii private, atat obligatorii (Pilon II), cat si facultative (Pilon III), au scazut in ultimele luni din cauza mediului economic instabil de la nivel global, care a afectat si investitiile fondurilor. Situatia ar putea persista in perioada urmatoare daca lucrurile nu se imbunatatesc. Vezi cand ar putea interveni un nou trend pozitiv.
"Rata de rentabilitate a scazut din cauza evolutiilor pietelor financiare, in special a celor de actiuni. In august si septembrie au fost scaderi destul de importante pe burse si asta a afectat portofoliile tuturor fondurilor de pensii de pe piata locala", a declarat pentru DailyBusiness.ro Luiza Buzea, directorul de investitii al Aviva Romania.
Ea a precizat ca revenirea depinde de "o intoarcere a trendului pe partea de actiuni, si asta s-ar vedea numai daca am avea niste vesti pozitive pe pietele financiare".
Cat de aproape ar putea fi acel moment?
"Deocamdata suntem in mijlocul unei crize a datoriilor externe si nu vad o revenire pe termen foarte scurt, poate in 2012, in a doua jumatate a anului, sau daca vom vedea niste vesti pozitive pe piata locala si aici ma refer aici la SIF-uri sau alti emitenti", a adaugat Luiza Buzea.
Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) pentru ultimele 24 luni a fost de 9,7140% in octombrie, in scadere fata de lunile anterioare, in timp ce fondurile facultative (Pilon III) au avut o rata medie ponderata de rentabilitate cuprinsa intre 4,66% si 9,51% - in functie de gradul de risc al fondului.
Randamente pensii
Astfel, pe Pilonul II, cea mai mare rata de rentabilitate anualizata a avut-o in octombrie fondul BCR (10,31%), urmat de AZT Viitorul Tau (10,01%), ING (9,83%), Eureko (9,76%), Aripi (9,47%), Alico (9,25%), Pensia Viva (9,15