În Capitală vor fi organizate, marţi, două proteste de amploare. În timp ce peste 2.000 de taximetrişti vor picheta sediul Primăriei Capitalei, în jur de 300 de dascăli vor protesta în faţa Ministerului Educaţiei. Atât profesorii, cât şi taximetriştii, sunt îngrijoraţi în privinţa banilor.
Membrii federaţiilor sindicale din învăţământ vor scanda de la ora 11.00, timp de trei ore, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de faptul că salariile vor fi îngheţate anul următor. Aceştia cer autorităţilor să-şi revizuiască atitudinea faţă de politica salarială, în condiţiile în care Guvernul nu şi-a plătit încă toate datoriile faţă de ei.
„Reamintim opiniei publice faptul că în acest moment salariații din educație au de recuperat de la Statul român 33,4%, potrivit deciziilor obținute în instanță. La acestea se mai adaugă alte 12 procente, bani nerecuperați din tăierea salariilor cu 25%, aplicată în luna iunie 2010“, a explicat Simion Hancescu, preşedintele FSLI.
O altă doleanţă a profesorilor este de a debloca posturile din învăţământ şi a lua măsuri pentru supraaglomerarea sălilor de clasă din cauza comasărilor.
Taximetriştii, la Primărie
În acelaşi timp, principala revendicare a taximetriştilor independenţi, aflaţi deja la al doilea protest într-o singură lună, ste revenirea la tariful de 1,95 lei pe kilometru, practicat în 2008.
„Domnule primar general, taximetria a ajuns aproape de faliment, ne luptăm cu pirateria, cu o concurenţă neloială şi cu corupţia sau abuzurile înregistrate atât în cazul dispeceratelor, cât şi în cadrul funcţionarilor publici“, susţin ei într-o scrisoare deschisă.
Alte solicitări ale operatorilor independenţi de taxi se referă la reintroducerea tarifului extraurban, eliminarea obligativităţii dispecerizării şi amplasarea staţiilor de taxi doar pe domeniul public.