Patronii de întreprinderi mici şi mijlocii care vor să ia credite avantajoase de la bănci, pe termen de maximum un an, pot accesa on line programul Mihail Kogălniceanu, sună îndemnul consilierei de stat a premierului, Andreea Paul (Vass). Prin acest program, derulat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), IMM-urile pot lua bani pentru dezvoltarea investiţiilor, plata salariilor, dar şi a taxelor la stat, precum şi pentru crearea de noi locuri de muncă.
Pentru acest an, guvernul pune la bătaie 5,5 milioane de euro pentru derularea programului, care riscă însă să rămână necheltuiţi, din cauza ritmului în care băncile analizează dosarele pentru credite.
Astfel, chiar dacă reprezentantul Executivului "face reclamă" programului guvernamental, care a debutat în septembrie, dintre cele 2.900 de IMM-uri aplicante, din care agenţia a analizat 2.000 de proiecte şi pe care le-a înaintat deja băncilor, bancherii au aprobat doar 15 credite până în prezent. Cele 10 instituţii bancare partenere în program sunt: Alpha Bank, Banca Comercială Carpatica, Banc Post, BRD Groupe Societe Generale , CEC Bank , Garanti Bank, OTP Bank, Pro Credit Bank, Banca Transilvania, Unicredit Ţiriac Bank.
Băncile, acuzate că întârzie evaluarea dosarelor
"Principala problemă în implementarea Programului (Kogălniceanu - n.red.), adusă în discuţie de domnul preşedinte (Cristian Haiduc - n-r.), o constituie timpul îndelungat de evaluare a dosarelor, la bancă. La chestiunea invocată răspunsul băncilor a fost că durata mare de procesare a dosarelor se datorează faptului că beneficiarii nu se prezintă la bancă în timp util (5 zile lucrătoare) de la primirea notificării privind acordul de principiu pentru subvenţionarea dobânzii, transmisă de către A.I.P.P.I.M.M, sau se prezintă cu documentaţia incompletă, precizând că în mod normal, evaluare