Imobiliarele locale au avut parte de un inceput de an linistit, marcat chiar de un optimism ponderat pe toate segmentele. Intre timp insa, turbulentele economice globale au adus "fiori", iar piata a intrat din nou in asteptare, inainte de a apuca sa se miste cu adevarat.
“Nu am simtit diferente, piata este oricum una tensionata, cu putini jucatori care au acces la finantare”, a spus Christian Hiver, seful companiei Paladin Management.
Acesta mentioneaza ca fundamentele pietei sunt bune, doar ca nu se stie cand si care care va fi viteza cu care se va ameliora situatia.
“Cand totul e aproape mort ce se mai poate intampla?”, spune si dezvoltatorul imobiliar Ionut Negoita.
Primul efect al turbulentelor globale din ultimele luni a fost revenirea starii de asteptare in randul investitorilor. Totusi, in ciuda instabilitatii globale si a crizei datoriilor, analistii Jones Lang LaSalle considera ca interesul investitorilor va continua sa se concentreze pe proprietatile prime.
O opinie similara o are si Razvan Iorgu, managing director al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.
“Inceputul de an a fost unul pozitiv in real estate-ul local, incepand cu S2, insa, criza datoriilor a adus o mai mare prudenta si o incetinire evidenta”, a declarat Iorgu, pentru DailyBusiness.ro. Acesta considera ca prudenta va marca piata imobiliara si in prima jumatate din 2012.
Birourile, un segment care ar putea scadea
Activitatea de ocupare a spatiilor de birouri din 2012 va fi similara sau chiar inferioara celei din acest an, avand in vedere negocierile actuale si criza globala, se arata intr-un studiu al Jones Lang LaSalle.
In primele 9 luni din 2011, activitatea de preluari de spatii de birouri din Capitala a fost doar cu 6% mai mare decat cea din 2010, ocupandu-se 180.000 mp, excluz