15 Noiembrie 1987 a fost ziua în care Braşovul a dat semnalul că dictatura comunistă din România se clatină din temelii. Cei care au avut curajul de a protesta în stradă şi de a striga „Jos comunsimul!“, „Jos Ceauşescu!“ au fost muncitorii de la Uzina de Autocamioane „Steagul Roşu“, care erau sătuli de mizerie, frig şi neajunsuri.
Primele proteste au început practic pe 14 noiembrie 1987, la Secția 440 „Matrițe“ a întreprinderii de autocamioane „Steagul Roșu“. Era zi de salariu, iar muncitorii au primit doar jumătate din bani. Pe fluturașii de salariu, în dreptul rubricii „Rețineri“ era scris cuvântul „social“. Muncitorii au decis atunci să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele. Pentru că nu au primit niciun răspuns de la conducerea întreprinderii, imediat ce au sosit şi muncitorii din schimbul I, protestele s-au amplificat şi cu toţii au ieşit în stradă, potrivit wikipedia.org.
Marşul muncitorilor curajoşi
În marşul muncitorilor s-au alăturat alte mii de braşoveni şi, împreună, au ajuns pâna în faţa Comitetului Judeţean al PCR (Partidului Comunist Român). Pentru că s-a lovit de refuzul autorităţilor, marea de braşoveni revoltaţi a atacat şi devastat sediul comunist. Au doborât atunci portretul dictatorului Ceauşescu de pe frontispiciul clădirii şi l-au incendiat. Imediat după această faptă, forţele de represiune au intervenit brutal pentru a opri Revolta Anticomunistă. Au urmat arestări masive, anchete, bătăi şi torturi groaznice în beciurile Miliţiei şi ale Securităţii din cauza cărora o parte dintre novembrişti au murit ulterior, iar alţii s-au ales cu boli degenerative grave. Potrivit site-ului oficial 15noiembrie1987.ro au fost deportaţi atunci 61 de muncitori şi li s-a schimbat locul de muncă la alţi 27.
CITEŞTE AICI numele celor care au participat la această primă revoltă anticoministă.
Dupa evenimentele