Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage public atenţia asupra finanţării deficitare a sistemului educaţional, care, deşi reprezintă fundamentul unei societăţi sănătoase, nu beneficiază de un buget suficient, de minim 6% din PIB, conform Legea Educaţiei Naţionale. Chiar dacă legea spune că din anul 2012 ministerul de resort va primi 6% din PIB, Educaţiei i-a fost direcţionat doar 2%.
"Alocarea fondurilor necesare constituie o componentă indispensabilă a reuşitei reformei educaţionale în România, a cărei complexitate impune un buget superior anilor precendenţi. Procentul de minim 6% va permite implementarea conceptului de educaţie incluzivă şi de calitate pentru toţi copiii şi tinerii din România. Renunţarea la această reglementare necesară, în contextul actual al unui nivel scăzut al calităţii educaţiei şi al extinderii învăţământului general obligatoriu va cauza disfuncţionalităţi inevitabile şi o amânare nepermisă, pentru alţi câţiva ani, a modernizării educaţiei în România", a declarat George Roman, Director Programe, Organizaţia Salvaţi Copiii.
Proteste la Ministerul Educaţiei
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a organizat marţi un protest şi cere ministerului de resort respectarea prevederilor Legii educaţiei naţionale, prin care educaţia ar trebui să primească 6% din PIB, începând cu data de 1 ianuarie 2012. F.S.L.I. solicită, de asemenea, deblocarea posturilor din unităţile de învăţământ, ţinând cont de lipsa acută de personal.
Încă din anul 2008, prin semnarea Pactului Naţional pentru Educaţie, lideri ai partidelor parlamentare, Academia Română şi reprezentanţi ai societăţii civile, interesaţi de bunul mers al educaţiei şi cercetării în România, şi-au exprimat în mod direct angajamentul pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.
Importanţa transpunerii prevederilor Legii Educaţiei Naţionale în planul alocărilor fina