Femeile care obişnuiesc să consume alcool de trei până la şase ori pe săptămână prezintă un risc cu 15% mai mare de a dezvolta cancer de sân.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului „Dana-Faber“, SUA, timp de 30 de ani, pe un eşantion de peste 105.000 de femei. Tot din studiu, reiese că riscul de cancer de sân este şi mai mare, de 51%, în cazul femeilor care consumă două pahare de alcool pe zi. „Studiile anterioare au arătat că un consum moderat de alcool favorizează cancerul de sân, însă nu se ştia exact care este cantitatea de alcool care poate creşte riscul“, explică dr. Wendy Chen, unul dintre cercetători.
Mai periculos în cazul femeilor
Genetic, femeile sintetizează o cantitate cu circa 50% mai mică de enzime implicate în metabolismul alcoolului. Prin urmare, în cazul femeilor consumul de alcool este de două ori mai periculos decât în cazul bărbaţilor. „Se consideră că un adult sănătos poate bea zilnic 40 g de alcool, fără să-şi pună sănătatea în pericol. Această cantitate se găseşte în 100 ml băutură alcoolică tare (vodcă, coniac, whisky), în 350-400 ml vin ori 800 ml bere. Multe persoane nu beau în timpul săptămânii, iar în weekend consumă o cantitate de alcool care ar fi trebuit să o bea toată săptămâna, ceea ce este greşit“, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări alimentare din Bucureşti. În ciuda acestor recomandări, femeile ar trebui să fie precaute în ceea ce priveşte consumul de alcool.
Citeşte şi:
Cum îţi strică chipul ţigările, alcoolul şi zahărul din alimentaţie
Lupta împotriva cancerului de sân are sorţi de izbândă!