Artistul-disident Ai Weiwei a reuşit să supere bine de tot administraţia de la Beijing. Să lupte contra ei îl ajută admiratorii. Un mic gest făcut de sute de sute de oameni a dus la o mare luptă contra sistemului.
Artistul şi disidentul chinez Ai Weiwei ar avea de plătit guvernului chinez 15 milioane de yuani (2,5 milioane de dolari) - în taxe şi amenzi . Aşa susţineau agenţii fiscali care au tăbărât pe Weiwei şi au ameninţat că vor chema poliţia. Au şi chemat-o, iar artistul a fost dus într-un loc secret, timp de trei luni, la începutul anului. (perioadă în care mai mulţi disidenţi chinezi au avut probleme).
Însă admiratori bogaţi şi sute de oameni obişnuiţi au găsit o modalitate simplă de a-l ajuta. Au împachetat bancnote şi instalat pe avioane de hârtie sau în pungi de plastic "dotate" şi cu pietricele, pe care le-au aruncat peste gardul studioului lui Weiwei. S-a adunat astfel aproape întreaga sumă.
Weiwei este hotărât să nu accepte atât de uşor şicanele şi spune că nici măcar nu este proprietarul firmei Beijing Fake Cultural Development Ltd.
Iar a plăti amenzile şi taxele ar însemna să facă jocul guvernului şi, plătind aceşti bani, să se recunoască vinovat. "E foarte simplu. Cei la putere au dreptul să facă orice şi puterea lor nu are limite", spune Ai, potrivit "Huffington Post".
Pentru a contesta decizia, a trebuit creat un depozit de garanţie de 1,3 milioane de dolari, într-un cont al guvernului. În caz contrar, Fiscul chinez ar fi trimis cazul poliţiei. Iar soţia disidentului, care este şi reprezentant legal al firmei, ar fi putut ajunge în închisoare.
Prea mari speranţe nu are oricum. "Chiar şi dacă aş plăti toţi banii, pot opri apelul pentru o revizuire administrativă. Şi dacă aş cere o revizuire administrativă, îmi pot ignora cererea. Deci nu avem speranţe. Singurul lucru pe care îl putem face este să vorbim deschis, ca