Faţă de acum 20 de ani, se aduc pe lume cu 48% mai puţini copii, iar judeţul ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte rata cea mai scăzută a natalităţii.
Nu este un secret pentru nimeni că populaţiei României scade de la an la an. Practic, din 1990 şi până în 2010, ţara noastră a înregistrat o scădere dramatică a numărului de copii. În această perioadă, rata deceselor este foarte mare, iar cea a natalităţii nu mai înregistrează demult valori pozitive.
Potrivit econtext.ro, care a făcut o analiză a evoluţiei natalităţii în ţara noastră din 1990 până în 2010, majoritatea judeţelor au doar spor negativ, numărul naşterilor fiind din ce în ce mai scăzut. Teleormanul este pe locul trei în top, după judeţul Hunedoara, care ocupă prima poziţie şi Olt, care este pe locul al doilea. Potrivit statisticii, în judeţ se năşteau în 1990, 5.960 de copii, iar în 2010, în registrele de nou-născuţi au fost înscrişi 3.118, ponderea fiind de -48%.
„Un copil e suficient pentru perioada asta“
Sunt rare cazurile în care femeile fac doi-trei copii în Teleorman. Judeţul se depopulează de la an la an, asta şi din cauza industriei care nu mai există, dar şi a lipsei locurilor de muncă. De exemplu, alexăndrencele chiar dacă s-au căsătorit nu-şi doresc imediat copii. Marea majoritate vor mai întâi să-şi găsească un loc de muncă stabil atât pentru ele, cât şi pentru soţii lor şi d-abia apoi se gândesc la copii.
Alina Dincă este una dintre tinerele din oraş care nu vrea deocamdată să devină mămică. Nu fiindcă nu-i plac copiii, ci pentru că nu are un job stabil. „Sunt căsătorită de trei ani şi deocamdată nu vreau să fac un copil. Lucrez la patron şi oricând mă poate da afară. Muncesc de la 20 de ani şi am schimbat cred că trei locuri de muncă până acum. Şi nu din vina mea, pentru că o parte dintre firmele la care am lucrat au dat faliment. Cum să fac eu un