Bancile europene trebuie sa renunte la obligatiunile si la alte active italiene, pentru a nu fi atrase in epicentrul crizei datoriilor, este de parere Christian Clausen, presedintele Federatiei Bancare Europene.
"Bancile fac exact ceea ce trebuie sa faca: isi reduc riscul. Se vede clar, in acest moment, ca obligatiunile italiene sunt vandute masiv. Bancile ar trebui sa continue sa faca acest lucru, deoarece, in acest mod, ies din epicentrul crizei", a comentat Clausen, citat de Bloomberg.
Saptamana trecuta, randamentele pentru obligatiunile emise de Italia, cu maturitate la 10 ani, au depasit 7 procente, nivel la care Grecia, Irlanda si Portugalia au avut nevoie de ajutor financiar din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, pe masura ce investitorii au fugit de datoriile de 1,9 trilioane de euro ale tarii.
Potrivit presedintelui Federatiei Bancare Europene, bancile trebuie sa renunte la astfel de active riscante pentru a putea atinge cerintele de capital mai stricte.
Bancile europene trebuie sa stranga 106 miliarde de euro in capital, potrivit Autoritatii Bancare Europene.
Raspunsul politic la criza datoriilor demonstreaza determinarea de a mentine unita zona euro, este de parere Clausen. Totusi, schimbarea guvernelor Greciei si Italiei in plina opozitie fata de masurile de austeritate aduce un risc suplimentar.
"Riscul de refinantare din Italia este foarte ridicat, deoarece obligatiuni in valoare de 200 de miliarde de euro ajung la maturitate la sfarsitul lunii aprilie 2012", a declarat Robert Liljequist, strategist la Swedbank AB.
"Avand in vedere estimarea de crestere economica fragila, bilantul bugetar negativ si randamentele ridicate, riscul pentru ca randamentele pentru obligatiunile italiene sa depaseasca, din nou, 7 la suta, este foarte ridicat, iar acest