Salarii de peste 200.000 de lei la care unii români, cu oricât de multe diplome şi abilităţi nici măcar nu visează, sunt un lucru obişnuit în anumite universităţi din ţară. De altfel, aceasta este şi marea miză a păstrării scaunului de rector sau preşedinte de universitate, potrivit romaniacurata.ro. Iar alegerile bat la uşă cam în toate universităţile din ţară.
De altfel, concurenţa între instituţiile de învăţământ superior s-ar putea traduce şi prin cuantumul salariilor pe care cei de la conducere le au. Astfel, la Facultatea de Medicină şi Farmacie rectorul Florian Popa câştigă 203.654 lei din salariul de rector, rectorul Constantin Oprean a încasat suma de 346.736 lei din venitul de rector, activităţi didactice şi de cercetare în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, iar preşedintele Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative, Adrian Miroiu a încasat 334.509 lei.
1. Constantin Oprean (U. Blaga) - 346.736 lei
2. Adrian Miroiu (SNSPA) – 334. 509 lei
3. Constantin Dobrescu (SNSPA) - 288.396 lei
4. Vasile Astărăstoae (UMF Iaşi) 270.761 lei
5. Nicolae Robu (UPT) (foto jos)- 230.737 lei
şi Andrei Marga (U. Babeş-Bolyai) - 220.324 lei
În trecut, există tot felul de situaţii mai mult sau mai puţin hilare, în care exista un singur candidat pentru funcţia de rector şi ca exemple sunt Ioan Pânzaru - Universitatea Bucureşti, Ecaterina Andronescu - Universitatea Politehnica Bucureşti, Constantin Oprean - Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Până în prezent, universităţile şi-au organizat un referendum pentru alegerea modalităţii de desemnare a rectorului, fie prin vot al întregii comunităţi academice, fie prin concurs public.
Mai cietşte:
Oprean conduce în topul rectorilor cu venituri fabuloase
DUELUL NABABILOR UMF