Mongolia va lansa unul dintre cele mai interesante experimente din lume: va incerca sa "conserve" racoarea intr-un urias bloc de gheata, care, topindu-se incet pe timp de vara, va oferi capitalei Ulan Bator apa si temperaturi suportabile.
Spre sfarsitul acestei luni, la Ulan Bator va incepe punerea in practica a experimentului de creare a uriasului bloc de gheata, acesta fiind o incercare inedita de a combate efectele incalzirii globale si a supraincalzirii oraselor, scrie The Guardian.
Oamenii de stiinta implicati in proiectul de aproximativ jumatate de milion de euro, bani oferiti de guvernul mongol, spera ca procesul sa reduca cererea de energie electrica provenind de la aparatele de aer conditionat, si sa reglementeze alimentarea cu apa potabila si pentru irigatii.
Daca va avea succes, modelul de la Ulan Bator ar putea fi pus in aplicare si in alte orase.
Oamenii de stiinta incearca sa creeze artificial, mai intai, placi de gheata ultra-groase, care se formeaza natural in tarile din nord, in acele locuri unde raurile ingheata asimetric - noaptea formand o pojghita de gheata, ziua apa fisurand-o pentru a curge la vale, procesul reluandu-se cu fiecare zi pana se formeaza un strat gros de gheata.
Spre deosebire de procesul de formare a ghetii pe lacuri, spre exemplu, unde gheata ajunge pana la maximum un metru grosime, izoland apa de dedesubt, gheata formata pe rauri continua sa se extinda atat timp cat exista sufiecienta presiune a apei care incearca sa ajunga la suprafata. Se ajunge si la bucati de gheata de sapte metri grosime, care se topesc mult mai greu decat gheata obisnuita.
Firma anglo-mongola de geoinginerie ECOS & EMI va incerca sa recreeze acest proces prin forarea de gauri in gheata care se formeaza pe raul Tuul. Apa va navali la suprafata, unde va ingheta. Procesul de adaugare de s