Economia României a crescut cu aproape 2% în numai trei luni. Este de departe cea mai bună performanţă de la venirea crizei, la finele anului 2008. Cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată o creştere a produsului intern brut (PIB) cu 1,9% în al trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior.
Faţă de al treilea trimestru al anului trecut, creşterea a fost şi mai spectaculoasă: 4,5% pe serie ajustată sezonier şi 4,4% pe serie brută, potrivit INS.
În total, în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2010, PIB-ul României a crescut cu 2,7%, pe serie brută, şi cu 2,6% pe serie ajustată sezonier.
Datele publicate astăzi de INS sunt date "semnal", urmând ca datele provizorii să fie publicate abia pe data de 6 decembrie.
În primul trimestru al anului, creșterea economică trimestrială a fost de 0,7%, iar în al doilea trimestru economia țării a avansat cu 0,2%.
Salvați de agricultură
Cum a fost posibilă o asemenea evoluţie îmbucurătoare a economiei României? În primul rând, datorită anului agricol foarte bun. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, anunţa o producţie record de grâu, de peste 8 milioane de tone, din care putem exporta peste 4 milioane de tone.
Potrivit estimărilor patronatelor, producţia vegetală din acest an va avea o valoare totală de circa 10-12 miliarde de euro.
Semne bune anul are
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, acum două săptămâni, în urma unei întrevederi cu delegaţia Fondului Monetar, că în trimestrul al treilea creşterea va fi de 3%, cele mai mari avansuri fiind înregistrate de agricultură (+12%), construcţii (+10%) şi turism (+19%).
Estimările revizuite recent ale Comisiei Europene indică pentru România o creştere economică de 1,7% în acest an, urmată de un avans de 2,1% în 2012.