Lichiditatea scăzută alături de temerile privind o înrăutăţire a situaţiei au ieftinit puternic fondurile închise de investiţii listate la Bursă, chiar şi pe cele care garantează investitorilor că nu îşi vor pierde banii indiferent ce se întâmplă pe burse.
Şase fonduri închise de investiţii se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi toate valorează mai puţin pe bursă decât investiţiile pe care le au în portofoliu. Altfel spus, preţul unităţii de fond de pe Bursă, format în baza cererii şi a ofertei, este mai mic decât valoarea unităţii de fond (VUAN), calculată în baza valorii investiţiilor pe care le-a făcut fondul.
Pentru fondurile închise de investiţii listate, raportul dintre preţul de pe Bursă şi VUAN este un indicator fundamental. Dacă raportul este negativ, adică fondul se tranzacţionează cu discount, este un semnal că investitorii se aşteaptă ca valoarea investiţiilor făcute de fond să scadă. Dacă este pozitiv, adică fondul se tranzacţionează cu primă, investitorii se aşteaptă ca valoarea investiţiilor să crească şi deci sunt dispuşi să plătească "mai mult decât face fondul" pentru că sunt optimişti că îşi vor recupera banii.
STK Emergent (STK), fondul administrat de firma STK Financial din Cluj, afişează cel mai mare discount raportat la Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), de 63%, investitorii din piaţă penalizând fondul pentru expunerea pe piaţa imobiliară. Urmează Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA), administrat de SAFI Invest, care se tranzacţionează la un preţ cu 34% mai mic decât VUAN-ul. iFond Gold (IFG), fond administrat de societatea de administrare Intercapital Investment Management şi cu investiţii în companii din domeniul extracţiei aurifere, se tranzacţionează la un discount de 30%. Fondul iFond Financial (IFR) investeşte în acţiuni lichide din sectorul financiar (Fondul Proprietatea, SIF-uri şi b